Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tips til din hverdag

Her er en række råd, der kan lette din hverdag, når du har KOL

Gode råd i hjemmet

 • Brug en kontorstol med hjul i køkkenet
 • Undgå tøj, der strammer om livet
 • Luft godt ud, så der hele tiden er frisk luft i rummet
 • Brug en tang til at samle tabte ting op fra gulvet
 • Anskaf dig en strømpepåtager, så du lettere kan komme i tøjet
 • Få dig en god hvilestol, hvor du kan trække vejret ubesværet, og som du let kan rejse dig fra

Kroppen ændrer sig

Mange med KOL oplever, at deres kropslugt ændrer sig. Du kan have dårlig ånde, ændret svedlugt, svede mere eller være mere forpustet. Dårlig smag i munden nedsætter din appetit. Det kan også være svært at drikke mælk, da det har en tendens til at slime i munden.

Hvis du er i behandling med binyrebarkhormon - det vil sige steroid - kan du også opleve, at fedtfordelingen på din krop ændre sig. Og du får lettere blå mærker og sår. Måske har du også været så uheldig at få svamp i munden. Er du i behandling med ilt, har du sikkert oplevet, at dine slimhinder tørre ud.

Stødteknik

Din fysioterapeut kan lære dig en stødteknik, så du nemmere kan få slim op af lungerne. Det er en mere effektiv og skånsom metode end hoste. Du støder ved at ånde dybt ind og hårdt ud, som om du skal ånde på et glas, der står langt væk.

Hvile og søvn

Mange med KOL vågner flere gange i løbet af natten med åndenød. Det belaster fysisk og psykisk, når du ikke får den nødvendige og dybe nattesøvn. Du er mere træt om dagen, og du risikerer at få ødelagt din normale døgnrytme. Derfor er det vigtigt, at du har en god sidde- og ligestilling, så du kan bruge dine vejrtræknings-muskler optimalt. Det vil sige en stilling, hvor din mave ikke bliver presset op mod brystet, for så kan vejrtrækningsmusklerne og mellemgulvet ikke bevæge sig frit.

Personlig hygiejne

Personer med svær grad af KOL har ofte behov for hjælp til personlig hygiejne og påklædning. For eksempel kan det for nogle være anstrengende at løfte armene op over hovedet. Blot det at børste tænder giver andre personer med KOL åndenød.

Gode råd, der kan lette den ellers barske omgang

 • Brug en håndbruser i stedet for at stå op under brusebadet
 • Brug flere små bløde frotté håndklæder eller frottébadekåbe i stedet for et stort tungt håndklæde
 • Brug eventuelt en badestol til at side på
 • Sørg for at alt er parat på forhånd
 • Vær den første i badeværelset eller vent, til der er luftet godt ud. Du vil få problemer, hvis der er for megen damp i badeværelset
 • Vent med bad og hårvask til op ad dagen, hvor du er mest frisk eller del badningen op i flere etaper

Inkontinens og forstoppelse

Som følge af den konstante eller i lange perioder kraftige hoste oplever mange med KOL problemer med inkontinens. Specielt i forbindelse med hoste, latter og fysisk aktivitet.

Inkontinens er for mange et følsomt emne, men efterhånden er der mange hjælpemidler og mere fokus på problemet. Det er nemlig ikke kun et problem for personer med KOL. På apoteket eller hos din læge kan du få oplysninger om specielle bind og hygiejne.

Et andet problem er forstoppelse, der medfører vejrtrækningsproblemer og ubehag. Årsagen er ofte lav fysisk aktivitet. Så lav faste rutiner hvor du får rørt dig, gerne i form af et enkelt træningsprogram, fx en tur på motionscyklen og en daglig gåtur uanset vejret.

Få det bedre

Skyl munden ofte, gerne med dansk vand. Sukkerfrit tyggegummi eller syrlige bolcher øger din spytsekretion og dit velvære.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
behandling