Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Kost

Spis energirige sunde små måltider

Mange med KOL oplever nedsat appetit og åndenød, når de spiser. Derfor har mange problemer med vægten.

Specielt kan undervægt nedsætte din fysiske ydeevne, fordi du også mister muskler ved vægttab. Derfor er det en dog idé, at du fører kontrol med din vægt, så du er så tæt på din idealvægt som muligt. Din læge kan oplyse dig om din idealvægt.

Hold kontrol med din vægt - vej dig en gang om ugen.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du får åndenød, når du spiser, kan du tage en dyb indånding, inden du tygger. Samtidig skal du spise i et roligt tempo og hellere spise flere små måltider end få store. For eksempel er det lettere at drikke en energirig drik end at spise et stort måltid mad.

De fleste af os spiser i høj grad "med øjnene". Derfor betyder det meget, at din mad er anrettet appetitligt og måske skåret ud på forhånd. Desuden er det lettere at spise flydende eller blød kost uden store mængder grove grøntsager. For eksempel er fisk og frugt godt. Endvidere er der en god idé at spise en vitaminpille med mineral dagligt hele året igennem. For de små energirige måltider indeholder ikke nok vitamin og mineraler.

Hjælp fra diætist

Hvis du får særlige problemer med din vægt, kan du evt. kontakte en diætist. Diætisten kan undervise og rådgive dig om sund og energirig kost i forhold til KOL.

I langt de fleste regioner og kommuner, skal du være indlagt for at få offentlig støttet kontakt og tilskud til en konsultation hos en diætist. Men nogle steder er der etableret ordninger, der gør, at din læge kan henvise dig. Kontakt evt. din læge for yderligere oplysninger.

Hos de privatpraktiserende autoriserede kliniske diætister, skal du som klient selv betale, og der kræves ingen henvisning.

Er du medlem af sygeforsikringen "danmark" ydes der tilskud til max. fire besøg årligt hos diætisten, hvis konsultationerne er lægeanbefalede eller lægehenviste.

Nærmeste privatpraktiserende autoriserede kliniske diætist kan du finde hos Foreningen af kliniske diætister

Diætisten kan hjælpe med:

  • Hvilken kost du helst skal spise
  • Hvilke fødeemner din krop lettest kan optage
  • Hvordan du supplerer færdigretter eller fastfood, så det bliver sund og lødig kost
  • Hvordan du nemt selv kan tilberede et sund og appetitligt måltid.

Husk, at der ikke er energi, proteiner eller vitaminer i vand!

Problemer med vægttab?

Hav altid proteinholdige og fede spiser i køleskabet, fx is, mælk, fløde, juice, færdigretter og proteinpulver.

Med proteindrik kan du drikke dig til protein og kalorier frem for at spise store måltider.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
behandling