Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Arbejdslivet

Åndenøden påvirker ikke kun dit privatliv. KOL sætter også grænser for din arbejdsindsats.

Du har måske haft KOL i mange år og ikke tidligere haft problemer med støv, røg og møg på arbejdspladsen. Men det kan være, at du under dit arbejde indånder damp eller luftarter, som nu provokerer din sygdom og fremkalder hoste og åndenød.

Det kan være svært at få dine omgivelser til at acceptere og tage de nødvendige hensyn til, at du fx ikke længere kan tåle tobaksrøg. Hvis du er heldig, er dine kollegaer villige til at tage hensyn til dig. Og ledelsen er måske indstillet på at fritage dig for de mest fysisk krævende opgaver og tilpasse arbejdet efter din situation.

Men det kan også være, at dit arbejde umuliggør sådanne ordninger. Er det tilfældet kan du måske finde et mindre fysisk krævende job. Ellers bør du overveje at trække dig tilbage.

Med tiden kan du også godt blive mere følsom over for tobaksrøg og støv.

Stop i tide

Mange mennesker med KOL bliver ved med at arbejde, selvom de har svære symptomer og bruger alle kræfterne på arbejdspladsen. Det går ud over privatlivet. Hvis du hver dag kommer meget træt hjem fra arbejde, så har du ikke meget overskud til familielivet og arbejdet i hjemmet.

Så hold op mens tid er. Det kan være, at tidspunktet i dit liv passer med at gå på efterløn. Eller måske kan du få førtidspension. Tag en snak med din læge eller sagsbehandler på kommunen om dine muligheder.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
behandling