Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Angst

På grund af usikkerhed og angst for åndenød bliver mange mennesker med KOL isoleret i deres hjem i takt med sygdommens udvikling.

 

Et liv med KOL betyder, at du skal indstille dig på at leve et liv med en kronisk sygdom, der indskrænker din fysiske formåen og giver dig angst for åndenød. Alle mennesker er forskellige og reagerer forskelligt på den nye livssituation. Mange har svært ved at vende sig til at skulle leve med KOL resten af livet. Og en del kæmper med skyldfølelse, fordi de har røget tobak.

Efterhånden som sygdommen udvikler sig og griber mere og mere ind i hverdagen, kommer der nye udfordringer både på det sociale og det personlige plan. Det er almindeligt, at personer med KOL oplever forskellige typer af konflikter i relationer til ægtefælle, børn og den nære omgangskreds. Det er typisk konflikter omkring rygning, men også konflikter der udspringer af angst og bekymring.

Alle mennesker bliver bange, når de ikke kan få vejret. Angsten øger vejrtrækningen og forværrer åndenøden, og en ond cirkel er sat i gang. Angsten for åndenød og angst for at dø gør, at mange undgår enhver situation, som fremprovokerer åndenød. Du bliver helst hjemme og begrænser din fysiske aktivitet til et minimum. Du er måske bange for at være alene eller for at lægge dig til at sove om aftenen. Din ægtefælle og børn bliver måske også bange og bekymrede over hosteanfald og kraftige anfald af åndenød. Det er et billede, som mange familier med KOL inde på livet kender alt for godt.

Det vil ofte give større tryghed og færre misforståelser at få snakket ud om tingene med din ægtefælle eller børn. Og i fællesskab finde løsninger, som tilgodeser dine og deres behov. En mulighed er fx at købe en mobiltelefon, så du kan komme i kontakt med din ægtefælle eller børn. Det giver tryghed, og din ægtefælle vil være mindre bekymret ved at forlade hjemmet. Har du ikke har vejr til at tale, kan I jo aftale, at du ringer op tre gange i træk, hvis du har brug for hjælp.

Det er meget vigtigt, at du lærer at tackle angsten for åndenød, så du kan leve et udadvendt liv. Viden om din sygdom og behandling samt fysisk træning og vejrtrækningsøvelser er redskaber til at bekæmpe angsten og åndenøden. Redskaber der gør det muligt for dig at komme ud blandt andre og leve et liv, som giver dig glæde og livskvalitet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
behandling