Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Årsag

Statistik viser, at 80-90% af alle, der får konstateret KOL, har røget. Måske har du også været udsat for støv, røg eller dampe på dit arbejde. Tobaksrøg og fx svejserøg er en meget dårlig kombination for dine lunger.

Hvorfor har jeg fået KOL?

Grunden til, at netop du har fået KOL, vil som regel være, at du i mange år har været tobaksryger. Statistik viser, at 80-90% af alle, der får konstateret KOL, har røget.

Måske har du også været udsat for støv, røg eller dampe på dit arbejde. Tobaksrøg og fx svejserøg er en meget dårlig kombination for dine lunger.

Tidligere mente lægerne, at 15-20% af alle rygere udviklede KOL. Nye studier viser, at hvis rygerne lever længe nok vil op mod 50% have KOL i 70-80 års alderen.

Hvis du har fået KOL i 30-40 års alderen kan årsagen være, at du mangler et bestemt enzym. Det hedder alfa1-antitrypsinmangel. Det kan du få undersøgt hos din læge med en blodprøve.

Alfa1-antitrypsinmangel 

Når du har den arvelige sygdom alfa1-antitrypsinmangel, bliver lungernes elastiske væv nedbrudt af enzymet elastase, som de hvide blodlegemer naturligt frigiver ved infektioner eller KOL. Det betyder, at lungernes elastiske væv bliver nedbrudt.

Hos raske ikke-rygere danner kroppen en slags modgift - alfa1-antitrypsin - der modvirker den uheldige nedbrydning af lungens væv.

Har du alfa1-antitrypsinmangel er det meget vigtigt, at du ikke ryger tobak. Tobaksrøg aktiverer de hvide blodlegemer. Så ryger du samtidig med, at du har alfa1-antitrypsinmangel, har du øget risiko for at udvikle KOL i en ung alder. Cirka 80% af alle med alfa1-antitrypsinmangel, som ryger, får KOL. Mens kun 20 % af personer med alfa1-antitrypsinmangel, som ikke ryger, får KOL.

Du kan altså godt udvikle KOL, selv om du aldrig har røget.

Lægen vil undersøge dig:

  • Hvis du udvikler KOL, inden du er 60 år gammel
  • Hvis du udvikler KOL, selv om du aldrig har røget.

Hvorfor er det ikke alle rygere, som får KOL?

Forskerne kender ikke årsagen til, at nogle rygere udvikler KOL, mens andre går fri. Men faktum er, at halvdelen af rygerne udvikler KOL på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det er muligt, at du føler dig som en sund og rask ryger nu ? Men tør du tage chancen og satse på, at du tilhører den heldige halvdel af rygerne, som ikke får KOL ? For det er lige så sandsynligt, at du tilhører den uheldige del, der udvikler KOL. Du kan ikke vide det. Men en ting er sikkert.

Der er tre faktorer, som øger din risiko for at få KOL:

  • Hvor længe du har røget og hvor tidligt i livet du begyndte
  • Hvor meget du ryger om dagen
  • Hvor meget af røgen du inhalerer

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
behandling