Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Kirurgisk behandling

Der er to slags operationer til behandling af personer med KOL.

Det er volumenreducerende kirurgi og lungetransplantation. Din læge kan henvise dig til hospitalets lungemedicinske specialafdeling. Her vil læger med specialviden i lungesygdomme afgøre, om du har gavn af en operation.

Tilbud om kirurgisk behandling forudsætter:

  • At du er holdt op med at ryge
  • At du udover KOL er nogenlunde rask. Det vil sige, at du ikke må lide af andre alvorlige sygdomme, som fx hjerte-karsygdomme
  • Volumenreducerende kirurgi

Når du har store lunger kan du blive tilbudt volumenreducerende kirurgi, hvor lægerne bortoperer den øverste femtedel af begge lunger. Som regel opererer lægerne først på den ene lunge og senere på den anden.

Ved KOL er den store lunge slap og mangler den elasticitet, som lungerne hos raske mennesker har. Volumenreducerende kirurgi bedrer lungens elasticitet. Resultatet er en bedre fysisk ydeevne og en lidt bedre lungefunktion, men operationen forlænger ikke dit liv.

Lungetransplantation

Under en lungetransplantation erstatter lægerne den ene syge lunge med en ny rask lunge. I dag giver operationen ikke alene en bedre fysisk ydeevne og lungefunktion men forlænger også livet. Selvom der de senere år er sket store fremskridt inden for området, er der stadig en vis dødelighed ved selve operationen. En dødelighed som stiger brat efter det fyldte 60 år.

Derfor fraråder læger operationen til personer, der er over 60 år gamle.

I Danmark er der cirka 50 personer om året, der får transplanteret en ny lunge.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
behandling